Holiday accommodation

 

Project type

Refurbishment into holiday accommodation
Interior architecture and design

Louise Christie

Project co-ordination

Client

Main contractor

S.C. Joseph

Specialist Joinery

Simon Davey Shopfitters

Styling

Louise Christie and client

 


About the project
The brief was to transform an unloved, stone farm building into a light-filled, two-bedroom cottage that would generate an income for the owners. The client wanted a sense of light and space, a place where guests could immerse themselves in the Herefordshire countryside but also find sanctuary on a rainy day. Because the building adjoined the owners home, it was important that both client and holidaymakers had privacy

A structural wall divided the building into two parts. One half had lowered ceilings, which were retained, due to budget constraints, while the other had been opened up to the eaves, with an area divided off for a boiler room. Lou had to work with this configuration to create two bedrooms, two bathrooms (one en-suite), a lounge, dining space, kitchen and laundry/boot room

The biggest challenge was to bring natural light into the back of the building, a portion of which the client wanted to use as a laundry room for the main house. This meant only two roof lights were left for the remainder of this part of the building. To introduce more light Lou added three high windows, which created a link to the outside whilst allowing for site specific limitations

To optimise the natural light and trussed roof space, an open plan living/kitchen/dining area was created. Removing the old boiler room wall completely exposed the double-height space and made the most of the roof structure, which became the centrepiece of the building


Work carried out by christie studio
A detailed brief was taken to establish budget, project scope and services required. The site was surveyed and CAD drawings were produced. Optional sketch layouts were presented to the client and a preferred scheme was agreed upon. Concept boards were produced in close collaboration with the client and used as a basis for the look and feel direction for the project. Working drawings for construction and submissions to the local authority, including detailed CAD drawings for all areas, followed with materials, specifications and samples agreed. On site attendance was provided as required to successful completion of the project.


If you would like to stay please visit the owners website perrydore.com