New head offices for BWA Design

 

Project type
A refurbishment into design offices with sustainability at it’s core
Interior architecture and design
Louise Christie
Project co-ordination
Client
Specialist Joinery and general fabrication
Stevie Pond


Materials and finishes
Entrance and stairs
Sweet chestnut cladding (locally sourced).
Floors
Poured concrete with under floor heating to ground floor and sterling board to first floor
Doors and windows
English oak and painted softwood.
Walls
Furniture grade FSC birch faced ply sheeting with sheep’s wool insulation between battens.
Office desking
Reclaimed desk tops with FSC birch faced ply dividers and storage.
Artwork area
Laminated FSC ply worktops and cupboards. Drawers re-claimed.


About the project
The project involved the total refurbishment of a two-storey building. The aim was to transform the space to maximise its potential as a design office. The principal challenges were restricted natural light, limited opportunities for locating services and vertical circulation, and a strict budget

The project focused on producing appropriate designs within the given constraints and considering the function of the space as a design office. Care was taken to source sustainable materials and ensure energy efficiency. The initial design concept considered potential arrangements of the space to provide for circulation, services, conference room, office and artwork space, relaxation and kitchen areas

Various options were discussed with the client and a preferred solution was agreed upon. Drawings reflecting this design were then submitted for consents required by planning and building regulations. The design concept was then realised and duly signed off

A full working drawings package was then produced. This included detailed drawings of all joinery elements and electrical and lighting layouts. In close liaison with the client, materials, fixtures and fittings were designed or specified to suit the budget and the desired aesthetic